Veel potentie bij West Wizards MU15

      Reacties uitgeschakeld voor Veel potentie bij West Wizards MU15

De Nederlandse Basketball Bond heeft op zondag 6 december het eerste deel van de Battle of the Talents georganiseerd in de Apollohal in Amsterdam. Hierbij komen de meest talentvolle spelers uit de MU14 en MU15 van de vijf afdelingen in een toernooi format tegen elkaar uit. Voor veel jonge basketballers met ambitie is dit een uitgelezen kans om zich te meten met hun leeftijdgenoten en zich in de kijker te spelen voor nationale selecties. Dit seizoen is Ronald Derks, headcoach van UBALL MU18, betrokken bij de selectie van de talenten voor het Westen van het land, een gebied dat zich uitstrekt van Almere tot Culemborg en Rotterdam tot Amersfoort. In dit deel van het land is er veel talent aanwezig en dat maakt het niet makkelijk om in slechts twee trainingen tot een definitieve selectie te komen. Om deze reden is ervoor gekozen om voor dit weekend 10 spelers te selecteren, waarna in januari en februari ook andere spelers nog de kans krijgen om te laten zien wat ze in huis hebben.

west wizardsHet team van afdeling West, dat een toverachtige bijnaam heeft in de Wizards, beschikt over veel atletisch vermogen, creativiteit en persoonlijkheid. Vooraf zijn de talenten gewezen op de belangrijkste aandachtspunten voor het weekend: energie, plezier en samenspel. Naast snelheid, kracht en technische vaardigheden is het in basketball enorm belangrijk om onzelfzuchtig en gedisciplineerd te kunnen spelen, waarbij je oog hebt voor je teamgenoten en door jouw bijdrage aan het geheel het team sterker maakt.

De mannen zijn er, bijna de hele tijd, goed in geslaagd om deze zaken op het veld en daarnaast op de bank te laten zien. Iedereen heeft evenveel gespeeld en heeft daarmee de kans gehad om zichzelf op zijn beste manier te laten zien aan alle basketball fans in de hal. In de openingswedstrijd tegen afdeling Noord is er sprake van een ongelijke strijd. Het verschil op het scorebord loopt snel op doordat de Wizards goed gebruik maken van hun skills en energie. Verdedigend wordt er goed samengewerkt en naarmate de wedstrijd vordert wordt het voor de tegenstander steeds lastiger om goede schotopties te creëren. De aanvallende ball movement is op sommige momenten erg goed, waardoor het team makkelijke 1-on-1 situaties afdwingt en er zowel van binnen als buiten met regelmaat gescoord wordt. Tegen Noord-Holland is het niveauverschil minder groot, maar nog steeds is West duidelijk de bovenliggende partij. Een combinatie van (sportief) fysiek verdedigend spel, veel snelheid in de transitie van defense naar offense en een grote portie creativiteit in de aanval dragen bij aan een uiteindelijk vrij eenvoudige tweede overwinning.

Het is goed om te zien hoe deze spelers in zo’n korte tijd al heel behoorlijk als een team kunnen samenspelen. Toch kan het nog vele malen beter. Door ieder balbezit te behandelen als het enige kunnen de talentvolle tovenaars uit het Westen nog veel progressie maken. Ongeacht de stand op het scorebord zou de intentie bij ieder balbezit van de tegenstander moeten zijn om een stop te maken en dit te doen op een manier die het team met elkaar heeft afgesproken. Aanvallend is de kunst om nog veel eenvoudiger te spelen en dan in de situaties die daarom vragen gebruik te maken van het atletisch vermogen, de creativiteit, balvaardigheid en de natuurlijke drang om te scoren die deze mooie groep spelers kenmerken.

Na de jaarwisseling wacht een vervolg op deze toernooidag, waarbij de de tegenstanders uit het Oosten en Zuiden zullen komen. In de aanloop naar dit toernooi is het aan de mannen die niet in Amsterdam aanwezig waren om te laten zien dat zij thuis horen in het selectieteam van West MU15. De beste spelers uit de verschillende afdelingen zullen daarna worden uitgenodigd om deel te nemen aan het nationale programma van de NBB.