Zomernetwerkavond in Rotterdam

      Reacties uitgeschakeld voor Zomernetwerkavond in Rotterdam

Zomernetwerk-7093Zomer in Nederland staat garant voor een grote diversiteit aan ervaringen met het weer. Regen, hagel, zonneschijn, storm en een blauwe hemel. Het kan allemaal zomaar voorbij komen op een doorsnee dag in juni. Zo ook op een door RADAR en de gemeente Rotterdam georganiseerde zomernetwerkavond die vorige week plaatsvond onder begeleiding van Ronald Derks.

Een flink aantal werkgevers met een speciale interesse in het belang van taal en de aanpak van arbeidsmarktdiscriminatie is tijdens deze interactieve avond met elkaar in gesprek gegaan. Hoewel praatjes over het weer sociaal gezien een belangrijke functie hebben, heeft de nadruk op deze avond gelegen op een ander soort diversiteit. Hoe zorgen we ervoor dat er voor iedereen gelijke kansen zijn op het vinden van een baan, of bij het doorgroeien naar een functie met meer verantwoordelijkheid? Gelijke kansen voor man en vrouw, jong en oud en ongeacht afkomst, huidskleur of seksuele voorkeur. De rol van taal is daarin meer specifiek belicht. Er is gesproken over de emanciperende en uitsluitende werking van taal. De verantwoordelijkheid van het individu om Nederlands te leren is duidelijk benoemd, maar ook is gewezen op de taak van werkgevers om zich niet blind te staren op het taalniveau en ook de andere kwaliteiten en talenten van (potentiële) werknemers in het oog te houden.

Een goed initiatief vanuit de overheid en het maatschappelijke middenveld om het bedrijfsleven te betrekken in het denken over slimme en duurzame oplossingen voor deze ingewikkelde opgave. In december vindt een vervolgsessie plaats met hopelijk eenzelfde positieve energie.