Tijd voor verdieping en reflectie: PhD to be!

      Reacties uitgeschakeld voor Tijd voor verdieping en reflectie: PhD to be!

Al bijna vijftien jaar werk ik als ambtenaar. Volgens sommigen een luizenbaantje dat de belastingbetaler vooral geld kost, maar gelukkig zijn er ook mildere opvattingen over wat het betekent om als professional in de publieke sector te werken. Zelf haal ik nog steeds veel plezier uit mijn werk. Een stad als Rotterdam kent een geweldige dynamiek en als medewerker van de gemeente heb ik daar op verschillende manieren een positieve bijdrage aan proberen te leveren.

Na mijn rechtenstudie ben ik begonnen als klantmanager bij SoZaWe. Als mens ontzettend uitdagend om in vaak hele complexe situaties beslissingen te nemen die passen binnen de wet en het beleid van de gemeente, en die – niet onbelangrijk – rekening houden met de persoon tegenover je en je eigen opvattingen over wat juist is. Via veelzijdige functies als projectmedewerker op de afdeling directieondersteuning, teammanager op een werkplein in Kralingen-Crooswijk en Delfshaven, netwerkmanager bij de stadsmarinier Antillianen, en coördinator van een wereldwijd netwerk van steden onder de vlag van de VN ben ik in 2013 geland in de wereld van migratie, integratie en sociale cohesie. Eerst met als taak om de verbinding tussen de Rotterdamse lokale context en het Europese en internationale niveau te leggen. En sinds twee jaar ben ik actief als senior in het team dat zich bezighoudt met het Rotterdamse integratiebeleid.

Naast mijn werk probeer ik mezelf ook op andere vlakken te ontwikkelen en plezier te hebben. Een mooi voorbeeld hiervan is de Metropool-master die ik bij de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur heb mogen volgen. Voor mijn afstudeeronderzoek in 2012 heb ik samen met Bas van Leeuwen gekeken naar bestaande beelden en opvattingen over wat de ideale ambtenaar is. Los van de interessante gesprekken, leerzame inzichten en het diploma dat het heeft opgeleverd, heeft dit onderzoek de basis gelegd voor de workshop Op weg naar de Ideale Ambtenaar en andere activiteiten die Bas en ik aanbieden aan iedereen die het leuk vindt om op een vlotte, intelligente en creatieve manier na te denken over zijn rol in het openbaar bestuur. Het mes snijdt aan twee kanten, want de inbreng van alle deelnemers geeft mij ook allerlei nieuwe inzichten die ik in mijn werk voor de gemeente Rotterdam kan toepassen.

Als ambtenaar, bestuurskundige en trainer ben ik een aantal dilemma’s tegengekomen dat mij intrigeert. Hoe ga ik om met mijn eigen ruimte om beslissingen te nemen? Wat doe ik als het uitgestippelde beleid in de praktijk niet werkt? Hoe ga ik om met beslissingen van hogerhand die ik anders zou hebben genomen? Of actiever: hoe kan ik die beslissingen op een goede manier beïnvloeden? Hoe weeg ik de input en belangen van maatschappelijke organisaties, de wethouder en mijn leidinggevende? Wat vind ik zelf eigenlijk een goede oplossing, als mens en professional?

Dit jaar zijn meerdere zaken bij elkaar gekomen. Ik heb een geweldige baan bij de gemeente Rotterdam en heb de mogelijkheid om af en toe workshops en lezingen over de ideale ambtenaar te geven aan enthousiaste publieke professionals. Tegelijkertijd voel ik de ruimte en behoefte om mezelf weer eens op een andere manier uit te dagen. Iets doen dat ik leuk vind en dat me ook nog gaat helpen om dat wat ik belangrijk vind beter te doen. Al jaren verwonder ik me over de wereld van de ambtenaar die zijn weg moet zien te vinden in een sterk politieke omgeving. En daar wil ik iets mee. Gelukkig heb ik een aantal mensen in mijn omgeving ervan kunnen overtuigen dat dit een goed idee is. Dus ben ik precies een maand geleden gestart met een promotieonderzoek aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Het zal ongetwijfeld bloed, zweet en tranen kosten, maar tot nu toe ben ik erg blij met mijn keuze.

In deze fase van mijn onderzoek ben ik nog volop bezig met het verkennen van het terrein en het scherp krijgen van wat ik precies wil onderzoeken en hoe. Vind jij politiek-ambtelijke verhoudingen interessant en praat je daar graag eens over door vanuit het perspectief van een ambtenaar, bestuurder of academicus? Dan kom ik graag met je in contact via e-mail (r.h.derks@essb.eur.nl)  of telefoon.