Basketball en leiderschap

      Reacties uitgeschakeld voor Basketball en leiderschap

Vlak voor de zomer van 2019 wordt duidelijk dat Hans Kuijf en ik samen SBU Mannen Senioren 1 gaan coachen. Voor mij betekent het dat ik na een korte periode van relatieve rust weer actief ga coachen. Samen met één van mijn beste vrienden en met een groep spelers van wie ik een aantal nog ken van tien jaar geleden toen ik hen als 14-jarigen bij UBALL Basketball Academy onder mijn hoede had. Na een serie pittige selectietrainingen hebben we een sterk team kunnen formeren. Naast aandacht voor de fysieke, tactische en technische kwaliteiten van de spelers, kijken we als coaches vooral naar het mentale aspect en de bereidheid van individuen om altijd het teambelang voorop te stellen.

De doelstellingen voor het seizoen zijn ambitieus. Als promovendus hebben we als doel om mee te spelen om de bovenste plaatsen in de Eerste Divisie. Geen gemakkelijke opgave in een competitie waarin nauwelijks zwakke broeders zitten en elk team over een paar echt goede spelers beschikt. Daarnaast willen we ver komen in de nationale beker, een plek bij de laatste 16 van Nederland is het streven.

Halverwege het seizoen zijn we duidelijk op de goede weg. Veel talent, beleving en positieve energie in het team. Geweldige support van de enthousiaste en luidruchtige Utrechtse studenten tijdens onze thuiswedstrijden in Olympos. Het team heeft de uitgangspunten die we als coaches hebben meegegeven omarmd en speelt fris, vrij en volwassen basketball. Prima resultaten in de beker met de kans om ons op 9 januari 2020 te plaatsen voor de laatste 8 van Nederland in een ongetwijfeld spannende en intense wedstrijd tegen River Trotters uit Hardinxveld-Giessendam. De winnaar speelt in de volgende ronde thuis tegen Den Helder dat uitkomt in de hoogste divisie in Nederland. In de competitie hebben we fantastische wedstrijden afgewisseld met een aantal mindere. Doordat we tegen de hoog geklasseerde tot nu toe steeds ons beste spel hebben kunnen laten zien, staan we met nog twee inhaalwedstrijden te gaan virtueel tweede. Voldoende nog om voor te spelen in de komende vier maanden dus!

Het coachen van een basketballteam kent veel overeenkomsten met leidinggeven in een professionele omgeving. Het gaat altijd om het team, nooit om de coach. Als coach zoek je samen met de rest van het team naar wie je wil zijn als een team, naar wat je identiteit is. Daar hoort een aantal leidende waarden of principes bij. Zaken waar je altijd op terug kan vallen als het spannend wordt en die je een kader bieden om binnen te handelen. Hans en ik geven veel vrijheid aan spelers, maar zijn wel heel duidelijk in onze verwachtingen. Ook zijn er consequenties als je niet handelt binnen de met zijn allen afgesproken kaders. Zonder grenzen geen vrijheid, ook niet voor talentvolle basketballers. En misschien wel het allerbelangrijkste: ook basketballers hebben behoefte aan oprechte interesse in wie ze zijn en waar hun kwaliteiten liggen. Net als bijna alle mensen.